בקשה דחופה למתן צו מניעה נגד שביתה פוליטית במשק: שר האוצר ורה"מ פועלים למניעת פגיעה במשק הישראלי
היום, לבקשת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו, הגישה פרקליטות המדינה לבית הדין הארצי לעבודה בקשה דחופה להוצאת צו מניעה נגד שביתה כללית במשק שעליה הכריז יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד. השביתה הוכרזה באופן פתאומי, ללא התראה מוקדמת וללא הודעה על סכסוך עבודה כדין, ועל כן טוענים השר סמוטריץ' וראש הממשלה כי מדובר בשביתה פוליטית מובהקת ולא בשביתה במסגרת סכסוך עבודה קיבוצי.
רקע לבקשה
ביום 1 בספטמבר 2024, הכריז יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד, על שביתה כללית במשק, שתתחיל ביום שלמחרת, ה-2 בספטמבר 2024, בשעה 6:00 בבוקר. בהצהרתו לתקשורת, הסביר בר דוד כי השביתה נועדה ללחוץ על הממשלה להגיע לעסקה לשחרור חטופים כחלק ממבצע צבאי מתמשך ברצועת עזה. הוא הוסיף כי השביתה היא תגובה להפקרת החטופים ולמצב הכלכלה המתדרדרת, ואמר כי "המשק הישראלי כולו ישבות שביתה מוחלטת".
בהמשך לכך, פורסמה באתר ההסתדרות הודעה רשמית על השביתה, בה פורטו המקומות והגופים שישתתפו בשביתה, וכן החריגים שימשיכו לפעול. כך, למשל, צוין כי בתי החולים, לשכות הבריאות וחברת החשמל יפעלו במתכונת חירום, בעוד שמשרדי הממשלה, כולל משרד ראש הממשלה, משרד הביטחון ומשרד החינוך, ישבתו כליל.
לטענת המדינה, כפי שהוצגו בבקשה לצו המניעה, מדובר בשביתה פוליטית מובהקת שנועדה להשפיע על מדיניות הממשלה ולא על תנאי העבודה של העובדים. פרקליטות המדינה הציגה את עמדת שר האוצר וראש הממשלה לפיה שביתה זו אינה לגיטימית ואינה עומדת במבחני המידתיות שנקבעו בפסיקת בית המשפט העליון. "שביתה פוליטית אינה חוקית משום פגיעתה בדמוקרטיה", ציינה הפרקליטות, והוסיפה כי השביתה "עלולה לגרום לנזק כבד לציבור ולעבודת מוסדות השלטון".
הפרקליטות הבהירה כי לשביתה פוליטית אין מקום במשפט העבודה, וכי השימוש בכוחו של ארגון עובדים לצרכים פוליטיים מסכן את הליך הדמוקרטיה. היא הוסיפה כי במקרה זה, יש להחיל את הסיווג "שביתה פוליטית" על השביתה שהוכרזה, ולא לאפשר לה לצאת לפועל.
הבקשה המשפטית
בבקשה לבית הדין לעבודה, המדינה מבקשת להוציא צו מניעה דחוף במעמד צד אחד, שיאסור על ההסתדרות לקיים את השביתה המתוכננת. הבקשה נתמכת בתצהירים של עורכי דין במחלקה למשפט העבודה בפרקליטות המדינה, שמדגישים את החשיבות הרבה של מניעת השביתה ואת הנזק המיידי שעלול להיגרם למשק ולציבור כולו.
בבקשה צוין גם כי בשל חשיבות הנושא והדחיפות הרבה, על בית הדין הארצי לעבודה לדון בה ולתת החלטה מהירה שתמנע את השביתה, אשר הוכרזה "מהרגע להרגע" וללא הכנה מתאימה.
לסיכום, שר האוצר ורה"מ מבקשים מבית הדין הארצי לעבודה לקבוע כי מדובר בשביתה פוליטית אסורה, שאינה נוגעת לתנאי העבודה של העובדים ואינה עומדת בדרישות החוקיות לשביתה לגיטימית. לדבריהם, שביתה זו עלולה לגרום לנזקים משמעותיים למשק הישראלי ולפגוע באזרחי המדינה בצורה חמורה. לפיכך, הם מבקשים מבית הדין להוציא צו מניעה שיאסור על קיום השביתה ויאפשר למשק להמשיך לפעול כסדרו, גם בימים קשים אלו.