דיון בוועדת החוקה: חוק לביטול הסדר ממשלת החילופים וחובות זיהוי בחברות תשלום כגון אפליקציות ביט ופייבוקס. ועונשי מינימום להתעללות בקטינים
בבוקר זה, נערכה בוועדת החוקה של הכנסת דיון חשוב לגבי הצעת חוק המטרתו לבטל את הסדר הממשלתי של החילופים. ההצעה הוגשה על ידי חברי הוועדה ותומכי ההצעה טוענים כי הסדר הנוכחי פוגע בעבודת הממשלה ואינו משקף את רצונות הציבור.
כמו כן, נערך דיון עמוק לגבי חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של חברות תשלומים כגון אפליקציות ביט ופייבוקס. הצעת צו איסור הלבנת הון נדונה ומיועדת להסדיר את הפעילות הפיננסית של חברות התשלומים ויוזמים בסיסיים, תוך מניעת הלבנת הון ומימון טרור.
בשעה 09:15
הצעת צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של חברת תשלומים ויוזם בסיסי למניעת הלבנת הון ומימון טרור), התשפד-2024. הצו נועד להסדיר את החובות הפרטניות שיחולו על חברת תשלומים ועל יוזמים בסיסיים כגון אפליקציות ביט ופייבוקס לעניין איסור הלבנת הון ומימון טרור.
במסגרת הדיון, נחקרו גם הצעות חוק נוספות, כולל הצעת חוק לביטול הממשלת החילופים שנכנס ב-6.6.24 לתוקף חוק הסדרת העיסוק בשירותי תשלום ובייזום תשלום, המסמיך את הרשות לניירות ערך להעניק רישיונות ולפקח על חברות העוסקות בשירותי תשלום וייזום תשלומים חוץ בנקאיים. השירותים המוסדרים בחוק כוללים בין היתר ביצוע קל של העברות בנקאיות כחלופה לכרטיסי אשראי בתשלום לבתי עסק. כחלק מאסדרת פעילות חברות התשלומים פועלת הרשות לניי"ע להסדיר היבטים הנוגעים לחשש מהלבנת הון ומימון טרור במסגרת חוק איסור הלבנת הון, המסמיך את שר האוצר לאחר התייעצות עם שר המשפטים והשר לביטחון לאומי, באישור ועדת החוקה, לקבוע הוראות בדבר זיהוי של מקבלי שירות, רעשום, קבלת מסמכים ומשטר דיווחים לרשות לאיסור הלבנת הון, כמו גם רישום צדדים לפעולה ברכוש אל מול ארגוני טרור מוכרזים ואל מי שהוכרזו כפעילי טרור.
בשעה 11:30
דיון יזום בעניין הצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון – ביטול ממשלת חילופים) לבקשת חברי הכנסת אפרת ריטן, קארין אלהרר, יפעת שאשא ביטון, יצחק קרויזר, יצחק פינדרוס, חנוך מלביצקי, עאידה תומא סולימאן, ארז מלול, מתן כהנא ויוליה מלינובסקי- הצעת חוק מטעם הוועדה.
בפנייתם ליו"ר הוועדה לקיום הדיון נכתב בין היתר: "במהלך הכנסות ה-23 וה-24, הוגשו מספר הצעות חוק שמהותן ביטול התיקון, בין השאר על ידך. כן, בכנסת הנוכחית הוגשה הצעת החוק על-ידי חברות הכנסת אפרת רייטן, קארין אלהרר ויפעת שאשא-ביטון, המצ"ב למכתב זה, על -ידי ח"כ חנוך דב מלביצקי וח"כ אליהו רביבו. הצעות החוק נולדו, בשל השלכות התיקון על שיטת המשטר הישראלית, עקרונותיה החוקתיים והמערכת הפוליטית, המביאות לפגיעה בעבודת הממשלה.
עוד יודגש כי הממשלה המכהנת אינה ממשלת חילופים, ולפיכך, אין בביטול התיקון השפעה פוליטית ישירה או עקיפה על המצב הקיים. לפיכך, לעמדתנו זהו העיתוי הנכון לביטול התיקון להשבת המצב לקדמותו. הואיל ומדובר בהצעת חוק בהסכמה רחבה בקרב סיעות הבית, אשר עוסקת בחוק יסוד בתחום עניינה של ועדת החוקה, חוק ומשפט, אנו מציעים לוועדה לקדם את הצעת החוק כהצעת חוק
מטעמה על-פי סעיף 80 לתקנון הכנסת".
בשעה 12:15
הצעת חוק העונשין (תיקון – עונש מינימום למתעלל בקטין או חסר ישע), התשפ"ד-2023- שיזם ח"כ אופיר כץ- הכנה לקריאה ראשונה
בחוק העונשין נקבעו כהוראת שעה, עונשי מינימום בגין פגיעה בקטינים ובחסרי ישע בידי האחראים עליהם במסגרת חינוכית או טיפולית. כך, נקבע שככלל, על בית המשפט להטיל עליהם עונש מאסר בפועל, בגין עבירת חבלה של ממש או חבלה חמורה, ועונש מינימום של חמישית מהעונש המרבי בגין עבירה של התעללות. הוראת השעה פוקעת ביולי הקרוב, וכעת מוצע לעגנה כהוראת קבע.
הדיונים הנזכרים מהווים צעדים חשובים בדרך להסדרת והביטול של הסדר הממשלתי בתחום החילופים ובנוגע להגברת האכיפה על חברות התשלומים למניעת הלבנת הון ומימון טרור.