ועדת החוקה אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק לשקיפות רגולציה
הצעת החוק לשקיפות רגולציה, שאושרה לקריאה ראשונה על ידי ועדת החוקה, נועדה להבטיח שקיפות מלאה של הרגולציה הקיימת בישראל. על פי הצעת החוק, לא ניתן יהיה להטיל סנקציה או להגיש כתב אישום בגין הפרת רגולציה שאינה טעונה פרסום ברשומות או לפי כל דין אחר שלא תופיע במאגר הרשות לאסדרה בתוך 90 יום מקבלת התראה על כך.
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, הביע ביקורת על טענות משרדי הממשלה שהביעו חשש מיישום החוק: "חוק נסתר איננו חוק. יש כל מיני גורמים יודעי דבר או מקושרים המרווחים מכך. זה לא דמוקרטי או שוויוני, ותמוה בעיניי שמנסים להגן על רגולציה נסתרת. ידע המאסדר שלא תהיה לו פריבילגיה לפעול באסדרה שלא פורסמה כמו שצריך. זו הגנה חזקה על האזרח, ומי שרוצה לשלול אותה, לא פועל לטובת האזרחים".
הצעת החוק, שיזמו ח"כ דן אילוז וח"כ אליהו רביבו, כוללת מספר מרכיבים מרכזיים. בין היתר, היא קובעת בחינה תקופתית של תועלת הרגולציה ומחייבת את המאסדרים לפרסם את כלל האסדרה הקיימת בתחומם במסגרת מאגר אסדרה אחוד. בנוסף, מוצע לקבוע כי בהתקיים תנאים מסוימים, אי-פרסום במאגר של אסדרה שאינה טעונה פרסום ברשומות תמנע מהמאסדר את היכולת להטיל סנקציה בשל הפרתה.
יו"ר רשות האסדרה, יואל בריס, ציין: "אנחנו מציעים להחיל זאת גם לגבי הצ"ח ממשלתית ראשית ומודעים לכך שאנחנו מגדילים את פער המעמסה בין הצ"ח ממשלתיות ופרטיות מה שעלול לנווט הצ"ח ממשלתיות למסלול הצ"ח הפרטיות אך הממשלה תעשה בחינה של מידת ההצלחה של השינוי שהוטמע."
עו"ד בועז גור מפורום ארלוזרוב הביע חשש מפני החלשת הדרג המקצועי: "הצ"ח תגרום בין היתר להחלשת הדרג המקצועי. חקיקה ראשית לא הייתה חלק מהבחינה התקופתית בשום שלב של דיוני החוק ואני תמה על כך שרשות האסדרה תומכת בכך. המשמעות היא שכל החקיקה הראשית הופכת למעין הוראת שעה, חקיקה על תנאי."
מנהל תחום טיוב רגולציה במשרד לביטחון לאומי, אבישי לדאני, ציין כי הצעת החוק דורשת היערכות ומשאבים: "הצ"ח נכונה אך מוקדמת מדי ודורשת היערכות ומשאבים. בשלב ראשון נכון לחייב את כל הרגולטורים לקבוע את ההנחיות והנהלים באתר הרגולטור."
יו"ר ועדת האסדרה של לשכת עוה"ד, עו"ד איתן צפריר, התריע מפני ערכאת ערעור על חוקים של הכנסת: "ניתנת פה אפשרות לפקידות לבדוק האם החוק שהפך לחלוט, טוב או לא. זהו פתח שנוצר לדרג המקצועי לאתגר את רצון והחלטות נציגי הריבון, נבחרי הציבור."
מנכ"לית עמותת רווח נקי, עו"ד נילי אבן חן, הדגישה את החשיבות של פרסום אסדרה לציבור: "קשה להבין למה מהיום והלאה לא כל אסדרה חדשה תהיה מחויבת בפרסום, ומדוע אסדרה שלא מפורסמת במאגר, בדיוק כמו חובת הפרסום ברשומות, לא תהיה בטלה. אם לא פרסמתם זה לא תקף."
יו"ר רשות האסדרה, יואל בריס, סיכם: "החוק יוצר חיזוק לאמירה הבסיסית שהדרג הנבחר מקבל החלטה לאחר שהתחשב בעמדות המקצועיות. אנחנו מודעים היטב שבעיית המשאבים היא בעיה מתמדת, וננסה לעשות ככל יכולתנו שלא להעמיס על המשרדים כדי לאפשר להם להגשים את מטרותיהם הציבוריות בדרך היעילה ואנחנו מקווים לא להוסיף הכבדה יתרה של משאבים."