דיון סוער בממשלה: סיום כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה
בישיבת הממשלה האחרונה, התעורר ויכוח נוקב סביב סיום כהונתם של היועצים המשפטיים (יועמ"שים) במשרדי הממשלה. השרים הביעו ביקורת חריפה כלפי הייעוץ המשפטי, תוך התייחסות להחלטת הממשלה משנת 2009 לקצוב את כהונת היועמ"שים לשבע שנים – החלטה שלא יושמה במלואה עד כה.
היסטוריית ההחלטה על קציבת כהונת היועמ"שים
בשנת 2009, ממשלת ישראל קיבלה החלטה לקצוב את כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה לתקופה של שבע שנים, במטרה למנוע שחיקה בתפקיד ולשמור על רעננות המערכת המשפטית הממשלתית. עם זאת, ההחלטה לא יושמה במלואה, והיועצים המשפטיים המשיכו לכהן בתפקידם מעבר לתקופה שנקבעה.
ביקורת השרים על הייעוץ המשפטי
במהלך הישיבה, השרים הביעו תסכול מהתנהלות הייעוץ המשפטי:
השר גדעון סער: "לא מבין אתכם, לא מבין מה אתם עושים ולאן אתם הולכים. בשיחות בבית הנשיא הייתה הסכמה ללכת על חוק היועמ"שים לחקיקה, זו החלטת ממשלה שלא מיושמת. ותפסיקו לטעון כל הזמן את נשק יום הדין על מניעה משפטית ומניעה משפטית, אי אפשר שכל דבר יהיה מניעה משפטית."
השר בצלאל סמוטריץ': " זה לא אירוע משפטי זה אירוע מנהלי. הם מנצלים את הכובע שלהם, גונבים מהקופה הציבורית, סוחטים קשישים, ניהלתם הסכם כמו מאפייה."
השר יריב לוין: הדגיש: "מה שנחשף כאן זה שהייעוץ המשפטי עושה עבירה של הפרת אמונים משך 15 שנה -לא קיימו החלטת ממשלה בעניין חוזים ושכר ליועמ״שים."
השר אמסלם: "אתם מתנהגים כמו גננגסטרים."
השר איתמר בן גביר: "אין ספק שמדובר בהתנהלות לא חוקית של הייעוץ המשפטי אבל אתם מפספסים את העיקר, הייעוץ המשפטי הכריז מלחמה על הממשלה רואים את זה בהתנהלות כלפי ההסתה נגד ראש הממשלה, אוזלת יד מחפירה בהתנהלות בעניין פלדשטיין ולמעשה בכל דבר שאתם תוקעים לנו. שימו לב חבריי השרים על מה מבקשים מראש הממשלה לפטר אותי, שנתתי גיבוי ללוחמים, שתקפתי את אחמד טיבי ועופר כסיף, שהטחתי ביקורת בבתי המשפט היום זה אני מחר זה ראש הממשלה."
עמדת הייעוץ המשפטי לממשלה
היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, קבעה כי קיימת מניעה משפטית לאישור ההצעה לסיום העסקת היועמ"שים, מחשש שההצעה נגועה בשיקולים זרים ונועדה להחליש את הייעוץ המשפטי במשרדי הממשלה.
הדיון משקף את המתח הקיים בין הדרג הפוליטי לייעוץ המשפטי, במיוחד בנוגע ליישום החלטות ממשלה ותפקידי שומרי הסף. המשך המחלוקת עלול להשפיע על תפקוד המשרדים הממשלתיים ועל אמון הציבור במערכת המשפטית והממשלתית.
הדיון בישיבת הממשלה בנושא סיום כהונת היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה חושף את המתח המתמשך בין הדרג הפוליטי לייעוץ המשפטי. ההחלטה משנת 2009 לקצוב את כהונת היועמ"שים לשבע שנים לא יושמה במלואה, והביקורת הנוכחית מדגישה את הצורך בהבהרת תפקידי הייעוץ המשפטי ובחינת יישום ההחלטות הקודמות.