בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט
היום, 21 בנובמבר 2024, הודיע בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג על דחיית ערעורי מדינת ישראל והוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט. בהודעת בית הדין נמסר כי נתניהו וגלנט "נושאים באחריות פלילית לפשעים הבאים כמבצעים שותפים לביצוע המעשים במשותף עם אחרים: פשע מלחמה של רעב כשיטת לוחמה, ופשעים נגד האנושות של רצח, רדיפה ומעשים לא-אנושיים אחרים".
תגובות ההנהגה הישראלית
ההחלטה עוררה תגובות חריפות בקרב ההנהגה הישראלית:
ראש האופוזיציה, יאיר לפיד, גינה את ההחלטה ואמר: "ישראל מגינה על חייה מול ארגוני טרור שתקפו, רצחו ואנסו את אזרחינו. צווי המעצר האלה הם פרס לטרור".
בני גנץ, שר הביטחון לשעבר: החלטת בית הדין בהאג היא עיוורון מוסרי וחרפה היסטורית שלעולם לא תישכח.
שר החוץ, גדעון סער, הצהיר: "רגע שחור לבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, בו איבד כל לגיטימציה לקיומו ולפעילותו. הוא פעל ככלי שרת פוליטי בשירות הגורמים הקיצוניים ביותר הפועלים לערעור השלום, הביטחון והיציבות במזרח התיכון".
ראש המדינה, יצחק הרצוג, התייחס להחלטה כ"יום שחור לצדק ולאנושות":
"זהו יום שחור לצדק.
זהו יום שחור לאנושות.
ההחלטה המופרכת של בית הדין הפלילי הבינלאומי, שנעשתה בחוסר תום לב, הפכה את הצדק האוניברסלי לבדיחה אוניברסלית. היא שמה ללעג את קורבנם של כל אלו שנלחמו למען הצדק – מניצחון בעלות הברית על הנאצים ועד היום.
ההחלטה מתעלמת מהמצוקה הנוראית של 101 החטופות והחטופים הישראלים שנמצאים בשבי האכזרי של חמאס בעזה. היא מתעלמת מהשימוש הציני של חמאס בבני עמו כמגנים אנושיים. היא מתעלמת מהעובדה הבסיסית שישראל הותקפה בצורה ברברית ויש לה החובה והזכות להגן על עצמה ועל עמה. היא מתעלמת מהעובדה שישראל היא דמוקרטיה תוססת, שפועלת בהתאם לחוק ההומניטרי הבינלאומי ומשקיעה מאמצים גדולים מאד על מנת לדאוג לצרכים ההומניטריים של האוכלוסייה האזרחית בעזה.
ההחלטה בחרה בצד של הטרור והרשע על פני הדמוקרטיה והחירות, והפכה את מערכת הצדק הבינלאומי עצמה למגן אנושי לפשעי חמאס נגד האנושות.
הניצול הציני של המוסדות המשפטיים הבינלאומיים מזכיר לנו פעם נוספת את הצורך בבהירות מוסרית אמיתית אל מול אימפריית הרשע האיראנית ששואפת לערער את האזור והעולם ולהרוס את מוסדות הדמוקרטיה המערבית והעולם החופשי."
הוצאת צווי המעצר עלולה להוביל להשלכות מדיניות ומשפטיות משמעותיות עבור ישראל:
הגבלות תנועה בינלאומיות: נתניהו וגלנט עשויים להתמודד עם הגבלות בנסיעותיהם למדינות החברות בבית הדין הפלילי הבינלאומי, מחשש למעצר והסגרה.
פגיעה במעמד הבינלאומי: ההחלטה עלולה לערער את מעמדה של ישראל בזירה הבינלאומית ולהגביר את הלחץ הדיפלומטי עליה.
השלכות כלכליות: ייתכן שההחלטה תשפיע על יחסי הסחר וההשקעות של ישראל עם מדינות שונות, במיוחד אם יוטלו סנקציות או יינקטו צעדים כלכליים אחרים.
החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט מהווה צעד חסר תקדים בעל השלכות מרחיקות לכת. ההנהגה הישראלית מגנה את ההחלטה בחריפות, וטוענת כי מדובר בפגיעה בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני איומים טרוריסטיים. השלכות ההחלטה, הן בזירה המדינית והן בזירה הכלכלית, צפויות להיות משמעותיות ולהשפיע על מדיניות החוץ והפנים של ישראל בעתיד הקרוב.