ראש הממשלה בנימין נתניהו החל היום (10 בדצמבר 2024) במתן עדותו במשפטו, במסגרת תיקי האלפים, בבית המשפט המחוזי בתל אביב. זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל שראש ממשלה מכהן מעיד במשפט פלילי
לאחר סיום פרשת התביעה, שהחלה באפריל 2021 וכללה עדויות רבות, נפתחה כעת פרשת ההגנה. צוות ההגנה של נתניהו, בראשות עו"ד עמית חדד, התכונן לעדות זו במשך חודשים, תוך התמודדות עם אתגרים כמו חילופי עורכי דין ובקשות לדחיית מועד העדות עקב המצב הביטחוני והמלחמה המתמשכת.
מיקום הדיון ושיקולי אבטחה
בשל שיקולי אבטחה והמלצת השב"כ, הוחלט לקיים את הדיונים באולם תת-קרקעי ממוגן בבית המשפט המחוזי בתל אביב, ולא בירושלים, שם התנהלו הדיונים עד כה. ההחלטה התקבלה לאחר בחינת איומים והערכת מצב עדכנית.
מהלך הדיון
הדיון נפתח בנאום של עו"ד עמית חדד, שהציג את קווי ההגנה המרכזיים של נתניהו. בהמשך, החל נתניהו במתן עדותו, תוך מענה לשאלות הסנגור. העדות צפויה להימשך מספר ימים, כאשר לאחר החקירה הראשית תתקיים חקירה נגדית על ידי נציגי הפרקליטות.
עו"ד עמית חדד, פרקליטו של נתניהו, טען כי "שום דבר לא הוכח כאן בבית המשפט. למרות הקריסה של חלקים עובדתיים שלמים שגם גרמו למאשימה לתקן את כתב האישום, שום דבר לא הצליח". הוא הוסיף כי "קראנו שוב את כתב האישום וגילינו עוד דברים חריגים ומוזרים, עוד חורים. ראש הממשלה יבוא ויציג את הדברים כפי שהם קרו בזמן אמת" .
תגובות התביעה: נציגי הפרקליטות הדגישו את חשיבות העדות להשלמת התמונה הראייתית, וציינו כי ימשיכו לפעול לחשיפת האמת במסגרת ההליך המשפטי.
תגובות ותמיכה ציבורית
מחוץ לבית המשפט התאספו תומכים ומפגינים, ביניהם שרים וחברי כנסת שהגיעו להביע תמיכה בראש הממשלה, לצד מוחים שקראו להתפטרותו. בנוסף, נכחו במקום משפחות חטופים שהביעו את מחאתן.
המשך ההליך המשפטי
לאחר סיום עדותו של נתניהו, תימשך פרשת ההגנה עם עדויות נוספות. בית המשפט צפוי לקבוע את לוח הזמנים להמשך הדיונים, במטרה להגיע להכרעה בתיקי האלפים.
האיש הפרטי בעין הסערה הציבורית
במהלך ניהול מלחמת "חרבות ברזל", הנחשבת לאחת המערכות הקריטיות והמורכבות בתולדות מדינת ישראל, ראש הממשלה בנימין נתניהו נדרש להתמודד במקביל עם משפטו בתיקי האלפים. המלחמה, שהחלה במתקפת פתע של ארגוני הטרור מרצועת עזה ב-7 באוקטובר 2023, הציבה אתגרי ביטחון לאומיים חסרי תקדים, כולל מתקפות רקטות נרחבות, חדירות מחבלים ליישובים אזרחיים, ואיומים מגזרות נוספות כמו חזבאללה בצפון.
במהלך תקופה זו, נאלץ נתניהו לאזן בין תפקידו כמנהיג האחראי על ניהול המערכה הצבאית והביטחונית, לבין התמודדותו המשפטית האישית, כאשר הדיונים במשפטו הופסקו בעקבות המלחמה והתחדשו רק לאחר מכן. מצב זה יצר מציאות מורכבת, שבה ראש הממשלה נדרש לקבל החלטות מכריעות בזירות הביטחונית והמשפטית בו-זמנית, תוך התמודדות עם לחצים מבית ומחוץ.