עתירה לבית המשפט: האם תכנית דימונה מזרח אושרה בניגוד לחוק?

החברה להגנת הטבע עתרה לביטול תכנית "דימונה מזרח" בשל פגיעה סביבתית

החברה להגנת הטבע, הגישה היום עתירה לבית המשפט לעניינים מנהליים, בבאר שבע, נגד הוועדה המחוזית דרום וגורמים נוספים, בה היא מבקשת לבטל את אישור תכנית "דימונה מזרח" – שכונת מגורים חדשה, שאושרה לאחרונה בדימונה, ומתוכננת להיבנות על שטחים טבעיים ערכיים, מבלי שנערך לתכנית תסקיר השפעה על הסביבה, כנדרש בחוק. "אין כל דחיפות תכנונית בקידום התכנית, מאחר שבדימונה קיימות עתודות בנייה משמעותיות, לעשרות שנים"

התכנית, שהוגשה על ידי רשות מקרקעי ישראל, ממוקמת בגבולה המזרחי של דימונה, בצמידות לשכונת השחר. שטח התוכנית, הוא כ – 8,794 דונם והיא כוללת 7,922 יח"ד מסוגים שונים, שימושי תעשייה, תעסוקה, מסחר, מוסדות ציבור, שטחים פתוחים ועוד.

בעתירה נכתב כי התכנית הינה רחבת היקף במידה יוצאת דופן: "העתירה עוסקת בתוכנית בהיקף עצום, שאושרה לאחרונה על שטח במזרח העיר דימונה. מדובר בתכנית בעלת השלכות סביבתיות קשות, המהווה, למעשה, הקמה של עיר חדשה, לכל דבר ועניין, על שטחים פתוחים וטבעיים נרחבים. כל זאת, בזמן שאין כל דחיפות תכנונית בקידום התוכנית, מאחר שבדימונה קיימות עתודות בנייה משמעותיות לעשרות שנים לעתיד… מדובר בשטח עצום בגודלו, הן אובייקטיבית ובפרט ביחס לשטחה הנוכחי הבנוי של דימונה, וכפי שתיאר זאת ראש העיר של דימונה, בדיון על התוכנית, מפברואר 2024, מדובר "בעיר חדשה ושלמה", לכל דבר".

השפעה סביבתית קשה ורגישות אקולוגית

בחברה להגנת הטבע, מסבירים כי מבחינה סביבתית, התכנית פוגעת בשטח גדול מאוד, פתוח וטבעי, בעל ערכיות אקולוגית גבוהה, הגובל במסדרון אקולוגי ארצי: "שטח התוכנית, מאופיין בשפע פרטי צומח ובע"ח ועושר מינים נדיר. חלקו הצפוני של השטח, בו משתלבים הנחלים אשלון ודימונה, מתפקד כמסדרון אקולוגי פעיל, בין שני הנחלים. השטח מאופיין בסלעי גיר ודולומיט מחשופים (יחידות סלע חשופות לעין) קשים, היוצרים מצוקים ומשטחי סלע. ואילו חלקו הדרומי של שטח התוכנית, בו עובר נחל ממשית, מאופיין גם הוא בסלעי גיר ודולומיט, בעל ערכיות מירבית, עם מגוון צומח ועושר מינים גדול. חלק זה, מהווה גם בית גידול נדיר לנרקיסים. במרכז התוכנית, מאגורות מתקופות היסטוריות (בורות מים) האוספות ומשמרות מי נגר, ועוד אתרי מורשת וארכיאולוגיה. בשל מיעוט המשקעים באזור, המערכת האקולוגית רגישה מאוד לשינויים סביבתיים, שימושי קרקע, השפעות שוליים ושינויי אקלים".

תסקיר השפעה על הסביבה – היעדרו והשלכותיו

לפי הכתוב בעתירה, התוכנית אושרה להפקדה ולאחר מכן אושרה, בניגוד לדין, מבלי שהוכן תסקיר השפעה על הסביבה, למרות שקיימת חובה להכין תסקיר, לפי תקנות התסקירים, ולמרות שאין ספק כי התוכנית היא בעלת השפעה ניכרת על הסביבה וחלה באזור בעל רגישות סביבתית גבוהה.

הדרישה להכנת תסקיר, הובעה שוב ושוב גם על ידי המשרד להגנת הסביבה, שהוא היועץ הסביבתי לוועדה המחוזית, ואשר מצא ליקויים רבים בתוכנית והתנגד להליך אישורה.

על פי החברה להגנת הטבע, התכנית קודמה "בחיפזון רב, כפי הנראה על מנת לעמוד בלוחות זמנים שנקבעו מראש, ותוך התעלמות מהשפעות התכנית על הסביבה ועל תושבי העיר".

לסיכום, טוענים בחברה להגנת הטבע, "הערר מעלה סוגייה בעלת אופי עקרוני, השלכות רוחב משמעותיות, והשפעה ציבורית וסביבתית קשה, המצדיק את התערבות ביהמ"ש".

צילום: החברה להגנת הטבע
שטח התכנית. קרדיט צילום: החברה להגנת הטבע.
שטח התכנית. קרדיט צילום: החברה להגנת הטבע.

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן