בעקבות חשיפת ארגון "בוחרים במשפחה": בוטלה הוועדה להטמעת שפה להט"בית בבתי המשפט
לפני שלושה חודשים חשף ארגון "בוחרים במשפחה" את קיומה של ועדה סודית שהוקמה ביוזמת בית המשפט העליון. הוועדה, שבראשה עמדו השופטים דורי ספיבק, סגן נשיא בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, וירון מינטקביץ, שופט בית המשפט המחוזי בירושלים, פעלה בשיתוף פעולה עם נציגי הלהט"ב. מטרתה של הוועדה הייתה להטמיע שפה להט"בית במערכת המשפט בישראל.
על פי החשיפה, השפה החדשה הייתה אמורה לחייב שימוש בלשון הפנייה המתאימה להגדרות העצמיות של להט"בים, במקום לפנות אליהם בהתאם למינם הביולוגי. קווים מנחים אלה נועדו להיכנס לתוקף בכל הליך ומסמך משפטי.
התביעה שהובילה לחשיפה
החשיפה התאפשרה במסגרת תביעה שהוגשה נגד אושיית הרשת נעמה עמית. עמית, אשר יוצגה על ידי ארגון "בוחרים במשפחה", שיתפה ברשתות החברתיות ציוץ שכלל כתב תביעה שהגיש גבר המזדהה כאישה נגד רשת סופר-פארם. הגבר טען כי פנו אליו בלשון זכר, ותבע את הרשת על פגיעה בפרטיות. בעקבות שיתוף הפוסט, נתבעה עמית בבית המשפט לתביעות קטנות, שם חויבה בתשלום פיצוי.
במהלך הדיון בתביעה, עורכי דינו של הגבר חשפו את דבר קיומה של הוועדה, אשר הוקמה בעקבות פנייה של נציגי הלהט"ב לממלא מקום נשיא בית המשפט העליון.
תגובת ארגון "בוחרים במשפחה"
בעקבות החשיפה, החליטו גורמי מערכת המשפט לפזר את הוועדה מבלי שגובשו נהלים לשפה להט"בית. מיכאל פואה, יו"ר ארגון "בוחרים במשפחה", מסר בתגובה: "הזכות לאמירת האמת היא הדרך היחידה לשמירת הצדק והמשפט. אנו נמשיך לעמוד על המשמר מול הניסיון להלך אימים על דוברי האמת".
לדברי פואה, ביטול הוועדה מהווה הישג משמעותי במאבק לשמירה על עקרונות האמת והצדק, והוא קורא לכלל הציבור לגלות ערנות להליכי חקיקה ושינויים במערכת המשפט שעלולים לפגוע בערכי היסוד של החברה.
פיזור הוועדה ללא קביעת נהלים מהווה צעד משמעותי לשימור המערכת המשפטית כגורם המאזן בין קבוצות שונות בחברה הישראלית. עם זאת, הנושא עשוי לשוב לדיון ציבורי ומשפטי בעתיד, במיוחד לנוכח השינויים החברתיים המתרחשים בארץ ובעולם.