בג"ץ משכתב את הכללים: הדלת נפתחת מחדש לעותרים ציבוריים

פסיקה דרמטית בבג"ץ: בוטלה עילת סף שהגבילה הגשת עתירות ציבוריות נוספות באותו נושא

בפסיקה דרמטית שהתקבלה היום (1.1.2025), בית המשפט העליון החליט לבטל את "הלכת כספי", עילת הסף שהגבילה את האפשרות להגיש עתירות ציבוריות מקבילות באותו נושא. ההחלטה התקבלה בהרכב מורחב של שבעה שופטים, בראשות ממלא מקום הנשיא בדימוס עוזי פוגלמן, במסגרת דיון נוסף בעתירת התנועה לאיכות השלטון.

משמעות ההחלטה: שיקול דעת שיפוטי במקום כלל גורף

בפסק דין תקדימי, נקבע כי אין להחיל כלל גורף המונע הגשת עתירות נפרדות באותו נושא. מעתה, ההחלטה כיצד לטפל בעתירות מרובות תישאר בידי השופט או המותב היושב בדין. שינוי זה מבטל את המצב שהיה נהוג מאז 2021, שבו נדרשו עותרים להצטרף לעתירה קיימת במקום להגיש עתירה עצמאית.

התנועה לאיכות השלטון: "החלטה היסטורית שתחזק את הדמוקרטיה: בית המשפט העליון חיזק את מעמד העותר הציבורי תוך העדפת שיקול הדעת השיפוטי בכל מקרה על פני כלל גורף לגבי דחיית עתירות באותו נושא, תוך שהוא מותיר את דלת בית המשפט העליון פתוחה לרווחה לכל מי שנפגע מעריצות ושרירות ליבו של השלטון"

השלכות ההגבלה על זכות הגישה לערכאות

בית המשפט הדגיש כי הכלל שנקבע בהלכת כספי פגע בזכות הגישה לערכאות, יצר "מרוץ לתחתית" והוביל לירידה באיכות הטיעונים המובאים בפני בית המשפט. השופטים ציינו כי ישנם כלים דיוניים חלופיים, כגון איחוד דיונים או השהיית עתירות מאוחרות, המאפשרים להתמודד עם ריבוי עתירות בצורה אפקטיבית, כגון איחוד דיונים או השהיית הדיון בעתירה מאוחרת.

ניצחון לתנועה לאיכות השלטון

ההחלטה מהווה ניצחון משמעותי לתנועה לאיכות השלטון, שנאבקה לביטול ההלכה מאז שעתירתה בנושא ביקורת על מלחמת "חרבות ברזל" נדחתה על הסף בפברואר 2024. במסגרת הדיון הנוסף, הצטרפו לעמדת התנועה גם גורמי ממשלה שונים, שטענו כי "הכלל שנקבע בהלכת כספי" יצר סרבול והכבדה מיותרת על ההליכים המשפטיים.

החלטת בית המשפט צפויה להשפיע באופן דרמטי על האפשרות של ארגונים ציבוריים ואזרחים להביא סוגיות חשובות בפני בג"ץ, ולחזק את יכולתם להגן על האינטרס הציבורי במסגרת ההליך המשפטי.

עו"ד תומר נאור, ראש האגף המשפטי בתנועה לאיכות השלטון: "בית המשפט העליון חיזק את מעמד העותר הציבורי תוך העדפת שיקול הדעת השיפוטי בכל מקרה על פני כלל גורף לגבי דחיית עתירות באותו נושא, תוך שהוא מותיר את דלת בית המשפט העליון פתוחה לרווחה לכל מי שנפגע מעריצות ושרירות ליבו של השלטון. אנו מברכים על החלטה היסטורית זו שתשיב את הוודאות למוסד העתירה הציבורית, ותאפשר לעותרים ציבוריים ופרטיים לקבל את יומם בפני בית המשפט ולהביא בפניו עניינים ציבוריים כבדי משקל."

כסף על השולחן: מענקים חדשים מחוללים מהפכה בשירות הציבורי

נערך עבור אתר המשפטן באמצעות: OpenAI

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן