5 שנות מאסר על הכחשת טבח שמיני עצרת: חוק חדש בכנסת עושה היסטוריה

5 שנות מאסר על הכחשת טבח שמיני עצרת: ועדת החוקה אישרה הצ"ח לקריאות שנייה ושלישית

ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום (שני) פה אחד וללא הסתייגויות לקריאות שנייה ושלישית את הצעת החוק לאיסור הכחשת טבח 7 באוקטובר 2023 – שמיני עצרת. ההצעה, שיזם ח"כ עודד פורר בשיתוף קבוצת חברי כנסת, קובעת עונש של עד חמש שנות מאסר על מי שמפרסם דברים המכחישים את אירועי הטבח.

במהלך הדיונים, הוחלט להוסיף דרישת כוונה ליסודות העבירה, בדומה לחוק איסור הכחשת השואה, וכן להגן על פרסומים שנעשים במסגרת מטרות כשרות, כגון הליכים משפטיים. נוסף לכך, הוגדרה העבירה באופן כללי יותר כ"אירועי טבח", ללא פירוט מעשים, כדי להבטיח את התאמת החוק לאירועים רחבי היקף.

ח"כ פורר: "החוק הוא אמירה משמעותית"

ח"כ עודד פורר, יוזם החוק, התייחס לחשיבות ההגדרות המדויקות ואמר: "בנוסח המקורי היה כתוב "ועוזריהם" ופה שונה ל"ושותפיהם" בעקבות הערות יד ושם, אך חייב להיות ברור ששותפות אין משמעותה חברות בארגון חמאס. לגבי ההגדרה הכללית של הטבח, "מעשי הטבח" עלול להגביל לרצח עצמו, בעוד האירועים היו רחבים מאוד. אפשר לנסח "אירועי הטבח" כפי שמופיע בסעיף המטרה".

יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן: "הסעיף הזה אינו סעיף פלילי הבא לדבר על מודעות ולמי מיוחס יסוד נפשי ועובדתי אלא על שותפות במובן הטבעי של המילה, בעבירה של פשעים נגד העם היהודי ופשע נגד האנושות".

שינויים שנעשו במהלך הדיונים

עו"ד ישי שרון מהסניגוריה הציבורית התייחס לחשיבות השינויים שהוכנסו בנוסח: "השינויים שהוכנסו הם בכיוון הנכון. החששות בדיונים הקודמים, לשאלת העיתוי והחשש ליצירת במה ותהודה, עדיין קיימים. החשש המרכזי היה הפגיעה המסוימת בעקרון החוקיות. ההצעה המקורית כללה הרבה מונחים מעורפלים ועמומים. השינויים שהכנסנו ממקדים את האיסור גם מבחינת ההגדרות וגם מבחינת גבולות ההתפרסות וזה מחזק את המהלך. זאת אומרת, עדיף איסור שהוא יותר ברור ויותר ממוקד מאשר איסור שהוא רחב ועמום. זה כמובן תורם גם להכוונת ההתנהגות וזו אולי המטרה המרכזית והאיסור יותר ישים אז בסך הכל אנחנו מסכימים לנוסח".

עו"ד יאיר מתוק מהייעוץ המשפטי למשרד לביטחון לאומי: "חשוב שיובהר ש"שותפיו" מכיל את כל מי שבאו והצטרפו למעשים. כמו כן, יש להבהיר שהתביעה לא צריכה להוכיח את כל המעשים שנעשו אלא את ההכחשה, את יסודות העבירה".

עדויות מצמררות בוועדה

במהלך הדיון, נשא דברים יחיאל יהוד אביו של דולב יהוד שנרצח ב-7.10 כחובש איחוד הצלה ומד"א, אביו של נטע ששרד את הטבח ואביה של ארבל החטופה בעזה, החזיק את תמונת בתו ואת הכיתוב "שחררו את בתי": "ארבל נחטפה עם בן זוגה והיא מוחזקת עם עוד 97 בני ערובה. בזאת אסיים לדבר ואזעק זעקה אילמת", והניף את השלט למשך שתי דקות בדממה.

יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן, ציין: "כבוד וזכות קשה לשמוע מישהו שהוא עדות חיה לאירועים המזוויעים שהתרחשו. אין ראוי מלסיים את הדיון עם התזכורת החשובה הזו. מקווה שנשמע כולנו בשורות טובות".

תגובת הוועדה לאישור החוק

החוק אושר פה אחד בקולות יו"ר הוועדה, ח"כ שמחה רוטמן, וח"כ פורר, ללא מתנגדים או נמנעים. לאחר ההצבעה בירך את יוזם החוק ח"כ פורר על החוק החשוב ואמר: "אני מקווה שהחוק יישאר לעולם בגדר אות מתה, שלא נחזה בתופעות האלה, בוודאי לא בקרבנו. החוק הוא אמירה משמעותית וזו הסיבה שהוא עובר פה אחד וללא הסתייגות. אומנם שני ח"כים מצביעים על החוק, אבל זה רק כי כל השאר מסכימים".

אזהרה ברורה לחיזבאללה: ישראל לא תתעלם מהאיומים

הצ"ח לאיסור הכחשת טבח 7 באוקטובר- שמיני עצרת. צילום: דוברות הכנסת
הצ"ח לאיסור הכחשת טבח 7 באוקטובר- שמיני עצרת. צילום: דוברות הכנסת
הצ"ח לאיסור הכחשת טבח 7 באוקטובר- שמיני עצרת. צילום: דוברות הכנסת
הצ"ח לאיסור הכחשת טבח 7 באוקטובר- שמיני עצרת. צילום: דוברות הכנסת
הצ"ח לאיסור הכחשת טבח 7 באוקטובר- שמיני עצרת. צילום: דוברות הכנסת
הצ"ח לאיסור הכחשת טבח 7 באוקטובר- שמיני עצרת. צילום: דוברות הכנסת

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

דילוג לתוכן