הוחלף בלידה במדינה זרה – ואומץ בישראל: 'לא גרע מאהבתם ומסירותם'

בדיקות גנטיות חשפו: הילד בן ה-9 שגידלו זוג הורים ישראלים אינו ילדם הביולוגי – ואף לא של האם. לאחר שנים של הליכים וחקירות, בית המשפט בבאר שבע אישר את האימוץ והעניק סוף חוקי לסיפור המטלטל

"הם המשיכו לגדלו במסירות ובאהבה": בית המשפט התיר את האימוץ – למרות היעדר זיקה גנטית.

בית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע סיים לאחרונה מסכת משפטית מורכבת ורבת שנים, כשאישר את צו האימוץ לזוג הורים ישראלים שגידלו ילד במשך תשע שנים – מבלי לדעת שאינו ילדם הביולוגי. ההורים, שנישאו במדינה זרה והיגרו לישראל לאחר הלידה, גילו בעקבות בדיקות גנטיות שבנם – שהובא לעולם בניתוח קיסרי בבית חולים במדינה הזרה – כלל אינו נושא את המטען הגנטי שלהם.

הבדיקה שטלטלה את חיי המשפחה

התפנית הדרמטית התרחשה במסגרת תביעת אבהות שהגיש האב, אזרח ישראלי, כדי להסדיר את מעמד בנו. להפתעת ההורים, בדיקות הרקמות גילו כי האב אינו אביו הביולוגי של הקטין – ובהמשך, גם בדיקת אימהות העלתה כי אין זיקה גנטית בין האם לילד.

לפי עדות ההורים, האם עברה ניתוח קיסרי בחודש השביעי להריונה בליווי אחותו של האב, ובמשך שלושה ימים כלל לא ראתה את התינוק, שהיה באינקובטור. רק כעבור מספר ימים הובא אליה – והיא גידלה אותו מאז במסירות. מסמכים רפואיים תמכו בסיפורם, אך גם הם לא הצליחו להסביר כיצד התרחש ההחלפה הטרגית בבית החולים.

חקירה פלילית – וחקירה חסרת מסמכים

ההורים, שהתמודדו עם הגילוי הקשה, לא חסכו מאמצים והתנהלו במקביל גם כ"אפוטרופוסים לקטין", תוך שהם "המשיכו לגדל אותו במסירות ובאהבה". אלא שבישראל נבדקה גם האפשרות שמדובר בפלילים: "נבדקו… החשדות בדבר האפשרות שאין מדובר במקרה טרגי של החלפת תינוקות, אלא… באירוע פלילי שבו הקטין נשוא הליך זה, הגיע לידיהם".

בית המשפט הבהיר כי "חקירת משטרה שבוצעה ע"י משטרת ישראל, הסתיימה בסגירת התיק, שכן לא נמצאו כל ראיות שיש בהן כדי לתמוך באפשרות זו". עוד נאמר: "תעלומת אפשרות החלפת התינוקות נותרה בעינה".

מבוי סתום משפטי: "לא יוכל לצאת או לבוא"

בשל היעדר מסמכים במדינה הזרה – לא לגבי הבן הביולוגי של ההורים ולא לגבי הקטין עצמו – נוצר מצב מורכב: "ככל שלא יוסדר מעמדו של הקטין במדינת ישראל, יהווה הדבר פגיעה דרמטית בקטין… והוא לא יוכל לצאת ממנה או לבוא אליה, שכן אין לו מעמד לא במדינת ישראל ולא במדינה בה נולד".

בית המשפט קבע כי "יש להסדיר את מציאות חייו של הקטין ולא להותירו ללא אב ואם, ללא מדינה אליה הוא משתייך", וציין כי "עסקינן בקטין שגדל מאז שמלאו לו חודשים ספורים, כילד יהודי ישראלי, המתחנך במוסדות חינוך דתיים במדינת ישראל".

חשיפת הקטין לסיפור חייו – ותגובתו

כחלק מתנאי האימוץ, נדרש לחשוף את הקטין למצבו: "בחודשים האחרונים השתתפו ההורים יחד עם הקטין בתהליך טיפולי שבמסגרתו נחשף הקטין לסיפור חייו". מדובר ב"קטין שהוא היום בן 9 שנים, ולמעשה רק עם הגיעו לגיל 8.5 שנים, שמע לראשונה על כך שהוריו המגדלים אותו מיום לידתו אינם הוריו הביולוגים".

לפי הדיווחים שהוגשו, "הקטין מכיר את סיפור חייו, רואה במבקשים את הוריו, קשור אליהם בכל נימי נפשו, מגדיר עצמו כבנם הבכור, יודע ומכיר בכך שהם אוהבים אותו ומגדלים אותו כהוריו".

"המשיכו לגדלו באהבה ובמסירות" – למרות הכול

החלטת בית המשפט ניתנה לאחר דיון מרגש ב-20.3.2025: "הקטין יכול להמשיך כעת בדרך חייו, בה גידלו אותו הוריו המאמצים, באהבה, במסירות וביציבות, וזאת על אף שנסיבות היוולדו והעדר הזיקה הגנטית היו ידועות להם כבר לפני שנים רבות. על אף הנסיבות, הדבר לא גרע מאהבתם ומסירותם כלפיו והוא ימשיך לגדול בתא המשפחתי הנהדר והמיטיב שבו הוא גדל ובמדינת ישראל המשמשת לו כבית על פי בחירת הוריו".

השופטת סיכמה: "נוכח כל האמור והמקובץ מצאתי להיעתר לבקשת ההורים ולתת צו אימוץ בעניינו של הקטין. צו אימוץ פורמלי יישלח לצדדים".

המהפך ברחוב המלך ג'ורג': כך תל אביב מהמרת על עסקים מקומיים

אילוסטרציה. הילד גודל בישראל כאחד מילדיהם – עד שהאמת נחשפה.
AI

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות