19 שנה, מאות מיליונים והסוף לאחת מפרשיות הפירוק הארוכות בישראל

לאחר הליך פירוק ממושך שנמשך כ-19 שנה, בית המשפט המחוזי בירושלים אישר את הסדר הנושים של חברת קרתא, שפיתחה את מתחם ממילא. בקופה: כחצי מיליארד שקל

לאחר כ-19 שנות פירוק: בית המשפט המחוזי בירושלים נתן תוקף של פסק דין להסדר הנושים של חברת קרתא – בכפוף לקבלת אישור סופי מכלל הנושים בתוך 60 יום. לפי פסק הדין, סכומי הכסף שהצטברו בקופת הפירוק מגיעים לכ-500 מיליון שקלים, מה שאיפשר פירעון מלא לכלל הנושים.

בית המשפט המחוזי בירושלים, בראשות השופט אלכסנדר רון, אישר את הסדר הנושים של חברת "קרתא – החברה לפיתוח מרכז ירושלים בע"מ", שנמצאת בהליכי פירוק מאז שנת 2006. פסק הדין ניתן ביום 30 במרץ 2025, ומותנה בכך שיתקבלו "הודעות סופיות מצד כל הנושים שמאשרים הם את ההסדר", בתוך 60 ימים.

ההליך, שנמשך קרוב לשני עשורים, נחשב לאחד המורכבים שהתנהלו בבית המשפט, ועסק בשטחי נדל"ן מרכזיים בירושלים, ובראשם מתחם ממילא.

"הליך שהתנהל כשנות דור"

כפי שכתב השופט רון בפסק דינו:
"הליך זה, שהתנהל כשנות דור, הצריך מאמץ מיוחד, ואכן עשו הכל במלאכה, לילות כימים, וחדשים כשנים, עד המועד בו עלה בידם לסכם הסדר נושים, הגון וענייני."

השופט שיבח את פעילותם של כל הגורמים המעורבים – הכונס הרשמי, עו"ד יצחק מלכו ששימש כמנהל מיוחד, אגף החשב הכללי במשרד האוצר ופרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי) – והוסיף:
"שלוחה תודתי לכל הצדדים ולכל באי כוחם שעסקו במלאכה המורכבת במסירות, בנעימות, במקצועיות ובהתמדה."

חובות של מאות מיליוני שקלים – וכספים שהצטברו בקופת הפירוק

חברת קרתא, שהוקמה ב-1971, הייתה אחראית על פיתוח מתחם ממילא בירושלים – אזור אסטרטגי המחבר בין העיר החדשה לשער יפו שבעיר העתיקה. החל משנות ה-2000, החברה נקלעה לחובות כבדים. ב-2006 הוגשה נגדה בקשת פירוק, וב-2007 מונה עו"ד מלכו למנהל מיוחד מטעם הכונס הרשמי.

על פי פסק הדין, עד למועד זה הוכרו חובות של כ-321 מיליון שקלים, אך קופת הפירוק הצליחה לצבור סכום כולל של כ-500 מיליון שקלים – בין היתר בשל עליית ערך הקרקע ומכירת הנכסים: מתחם ממילא, חניון קרתא, כפר דוד, ודפוס סיון בגבעת שאול.

חלוקת הכספים: אלרוב והמדינה יקבלו את יתרת הסכום

ההסדר שאושר בבית המשפט קובע כי יתרת קופת הפירוק – כ-69.3 מיליון שקלים, לאחר ניכוי עתודה בסך 15.5 מיליון שקלים – תחולק בין קבוצת אלרוב (52%) ומדינת ישראל (48%). העירייה, שהייתה אף היא צד להליך, כבר קיבלה את מרבית הסכום לו היא זכאית – 87 מיליון שקלים – במסגרת חלוקות ביניים.

תנאי לכניסת ההסדר לתוקף

ההסדר לא ייכנס לתוקפו המלא והמחייב אלא אם יוגשו לבית המשפט "הודעות סופיות מצד כל הנושים שמאשרים הם את ההסדר", ולאחר מכן תחתם פסיקתא שתעניק לו תוקף מלא.

"פשיטא, שזכאי הוא לשכר טרחה הולם", נכתב על המנהל המיוחד עו"ד יצחק מלכו, ששכרו נקבע בהתאם להסכמות עם הכנ"ר והצדדים.

שכונת היוקרה שפותחה במיוחד לאנשי ההייטק בסכנה? " פוגע במרקם "

ממילא
AI

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות