תוכנית הפעולה נגד אלימות ופשיעה בחברה הערבית

עמית איסמן צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה

עמית איסמן בכנס חיפה למשפט: "המאבק בפשיעה בחברה הערבית הוא אינטרס לאומי ראשון במעלה"

בכנס חיפה למשפט, התייחס פרקליט המדינה עמית איסמן לנושא שנמצא בלב סדר היום הציבורי – הפשיעה הגואה בחברה הערבית. איסמן הדגיש כי מדובר באתגר לאומי ולא מגזרי, ופרש את הפעולות הנרחבות שנוקטת פרקליטות המדינה: מהגברת ההרתעה הפלילית, דרך מאות כתבי אישום, ועד פרויקטים קהילתיים בשטח.

דבריו המלאים:

"המאבק בפשיעה החברה הערבית הוא אינטרס לאומי חוצה מגזרים, דת או מגדר והמאבק הוא בראש סדר העדיפויות שלנו. זהו אינטרס לאומי ראשון במעלה של מדינת ישראל כולה, על כל יה, ובראשן מערכת אכיפת החוק. אלימות, פשיעה וחוסר ביטחון – אין גזירת גורל. תפקידנו שכל אזרח ואזרחית ירגישו בטוחים – בכל זמן ובכל מקום.

המאבק בפשיעה מחבר הערבית הוא אחד היעדים לתררטגיים שאנו מקדמים במסגרת תוכניות העבודה הרב-שנתיות של פרקליטות המדינה – 'פרקליטות 2027'. במסגרת זו, פועלת הפרקליטות בכמה מישורים.

במישור הפלילי – אנו מלווים חקירות ומגישים כתבי אישום בעבירות רצח, אמל"ח סחיטה באיומים ועוד. כך, בשנת 2024, הוגשו על ידנו קרוב ל-500 כתבי אישום בתיקי אמל"ח – המהווים שיעור גבוה מסך כלל כתבי האישום בתחום זה.

אנו פועלים להאתר רף הנישה בעבירות אלו, מתוך הבנה שפניה חמורה היא כרוכה בקריטי בהרתה. הרת היא לא מושג תיאורטי. ללא הראתה אפקטיבית – הראתה לא תיבלם, והנשק הבלתי חוקי ימשיך לשמש לביצוע עבירות חמורות ובראשן רצח.

אחוז כתבי שום שמוגשים על ידנו מתוך כלל תיקי הרצח המפוענחים והמועברים האיכותיים. תיקים ראתה לא גובשה תשתיתייתית מספקת, מוחזרים להמשך חקירה במשטרה. האתגר המרכזי אינו בהגשת כתבי אישום – אלא בפענוח מקרי הרצח. כל תיק שמפוענח מטופל באופן מיטבית. ללא חיפוש וללא ראיות מספקות – לא ניתן להגיש כתב אישום. ללא פענוח – אין משפט. וללא משפט – אין צדק.

לצד הגשת כתבי האי פרקים מובילים מספר פרויקטים ייחודיים שנושאים ארגוניים שונים נותני שירותים ארגוניים וארגונים בינלאומיים.

פרויקט "עוצרים את הדימום" פועל היום בשבעה יישובים. מדובר במודל להפחתת אלימות חמורה, מבוססת בניית תוכנית אכיפה ממוקדת כלפי יעדי פשיעה, טיפול בפשיעה והבקרות בנקודות חמות' ביישובים שנבחרו כל זאת באמצעות כלים מבוססי מחקר ושיתוף פעולה עם המקורות הטכנולוגיים, הרשות לביטחון קהילתי והקהילה.

תוכנית 'פרקליטים יישוביים' מיושמת כיום בשישה יישובים. פרקליטים ייעודיים המפתחים מומחיות ייחודיות ליישוב מסוימות, מקיימים קשרים עם תחנת מקומית, משפרים את ממשקי העבודה עם כלל הגורמים הרלוונטיים, מסירים חסמים ותחומי תחומי מיקוד ממוקדים.

פרקליטים ייעודיים לטיפול בפשיעה ויעדי ימ"ר. מינינו פרקליטים מנוסים במחוזות, להובלת רפואה ביעדי פשיעה חמורה של ארגונים פשיעה ויעדי ימ"ר. התוכנית פועלת כפיילוטושה במחוזות: חיפה, צפון ומרכז.

תוכנית לחיזוק והקמת מערכי עירוניים מופעלת יחד עם משרד הפנים ב- 15 (חמישה עשר) יישובים ומטרתה חיזוק מערכי אכיפה מתפקדים ביישובי החברה הערבית, לרבות תמיכה, ליווי מקצועי ובניית תוכנית עבודה מותאמת יישוב.

פרויקט ליווי נפגעות עבירה בעבירות אלימות במשפחה ובעבירות מין חברתי החברתית. הוא פרויקט ייחודי המופעל בהובלת פרקליטות המדינה בשמונה ישובים שנו להנגיש את הזכויות והאפשרויות שעומדות בפני נפגעים ונפגעי עבירות האלימות במשפחה ועבירות המין מהחברה הערבית, זה בעזרת פעולות עם גופי שיתוף שיתוף.

לבסוף פרקליטות המדינה מספקת שורה של מענים משפטיים – אזרחים ומנהלים לפשיעה הכלכלית ולהלבנת הון. כך למשל, מבצעי אכיפה משולבת אותם מובילה פרקליטות המדינה בהם מתוכללת על ידי הפרקליטות פעילותם של משרדי ממשלה רבים כנגד יעדי פשיעה ומחוללי פשיעה. מבצעים ממוקדים אלה פוגעים אנושות ב"צינור החמצן" הכלכלי של ארגוני הפשיעה ומשפחות הפשע."

המדפים לא יישארו ריקים: משרד החקלאות פותח מכסת יבוא נוספת של ביצים

עמית איסמןצילום: דוברות אוניברסיטת חיפה
עמית איסמן
צילום: דוברות אוניברסיטת חיפה

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות