תיקון מהותי לחוק הסיוע המשפטי נכנס לתוקף – ויאפשר לראשונה ייצוג משפטי לנפגעות ולנפגעים כבר לאחר הגשת תלונה במשטרה. משרד המשפטים: "אירוע היסטורי"
מהפכה בשירות לנפגעות תקיפה מינית: תיקון משמעותי לחוק הסיוע המשפטי של משרד המשפטים נכנס ב־30 באפריל לתוקף, ולראשונה מאפשר לנפגעות ולנפגעי עבירות מין לקבל סיוע משפטי מיד לאחר הגשת תלונה במשטרה ופתיחת חקירה – ולא רק לאחר הגשת כתב אישום כפי שהיה נהוג עד כה.
מדובר בשינוי תפיסתי של ממש ביחס למעמד נפגעי העבירה בהליך הפלילי, והרחבה בפועל של האפשרות ללוותם מהשלב הראשוני והרגיש ביותר.
סיוע גם במקרים דחופים – עוד לפני כתב אישום
מעבר להקדמת שלב הסיוע, התיקון לחוק מרחיב את סוגי העבירות שבגינן תוענק זכאות:
- אינוס
- עבירות מין במשפחה או בידי אחראי על חסר ישע
- חדירה אסורה (לשעבר בעילה אסורה בהסכמה)
- יחסי בין מטפל נפשי לרופא
- יחסי מין בין כהן דת לאדם קיבלו ממנו ייעוץ והדרכה
- מעשה מגוונה
- כמו כן, נקבע כי גם במקרים דחופים הנובעים מהעבירה – כמו בקשה לצו הרחקה מהפוגע – תינתן אפשרות לייצוג משפטי בהליך האזרחי עוד לפני הגשת כתב אישום. נוסף על כך, בוטל מבחן ההכנסה הכלכלית שהיה נדרש לקבלת ייצוג אזרחי בהליכים הקשורים לעבירה.
התחומים בהם ניתן הסיוע המשפטי לנפגעי עבירות מין:
- ייצוג משפטי משלב פתיחת החקירה במשטרה (לאחר הגשת התלונה) נגד הנאשם עד לסיום ההליך הפלילי
- הגשת בקשות לגילוי חומרים טיפוליים בחקירה ובהליך הפלילי
- הגשת ערר על סגירת תיק במשטרה
- ייצוג בוועדות שחרורים או בהליכי חנינה
- ייצוג בהליכים אזרחים – למשל תביעה נזיקית
- ייצוג בבקשה להרחקת הפוגע מנפגע העבירה – הוצאת צו מגבלות על חזרת עבריין מין לסביבת הנפגעת (לדוגמה, צו שחרור אחרון בסמוך לורו מהמאסר של פדופיל מורשע, לבקשת הנפגעת שפתה לסיוע המשפטי בעניין, והוט עליו עליו מגבלות שלא לעבוד או לגור בתל אביב ולא להיכנס לאזור בסביבת מגוריה של הנפגעת)
עלייה חדה במספר הפניות לסיוע המשפטי
מהנתונים שהציג משרד המשפטים עולה כי מערך הסיוע המשפטי לנפגעות עבירות מין נמצא במגמת עלייה קבועה מאז תחילת פעילותו באוגוסט 2017. בשנת 2023 נרשמו 702 פניות – עלייה של כ־15% לעומת 2022, אז התקבלו 611 פניות. מספר התיקים שנפתחו הלך וגדל: מ־129 בשנת 2020 ל־189 תיקים בשנת 2023.
"אירוע היסטורי עבור נפגעי עבירות בישראל"
עורכת הדין נוחי פוליטיס, ראש הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, אמרה:
"כניסתו של התיקון לחוק הסיוע המשפטי לתוקף הוא אירוע היסטורי עבור נפגעי עבירות מביניהם בישראל. זכויות, בין היתר להגנה, הזכות לקבל מידע, הזכות להביע עמדה, וזכות לנוכחות וליווי בהליכים. יש דברים במימוש הזכויות, לאור היעדר מודעות לקיומן של הזכויות, היעדר ידע או יכולת לממן באופן עצמאי וכן חסמים כלכליים – אך הייצוג מטעם הסיוע המשפטי לאחר פתיחת החקירה יסיר חסמים אלה, ויאפשר לנפגעי ונפגעים העבירה להשמיע את קולם, להיות מעורבים יותר בהליכים המתנהלים בעניין תלם, ולהשפיע על קבלת ההחלטות באמצעות העברת בקשותיהם ועמדותיהם בטיעונים משפטיים סדורים ומבוסים, ובאמצעות ייצוגם בהליכים האזרחים".
שני לוחמי יהל"ם נפלו בקרב: סמ"ר יהלי שרור וסרן נועם רביד הי"ד
