מתווה הפשרה שקיבל בג״ץ: הוועדה המייעצת תבחן את המועמד, הציבור יוכל להתייחס בתוך חמישה ימים – והדרך של ראש-הממשלה למנות את ראש שירות הביטחון הכללי שהוא בחר נותרה פתוחה
בפסק הדין שניתן היום (י״ז בתמוז תשפ״ה, 13.7.2025) קיבל בג״ץ את ההסכמה שהציגה המדינה בתגובה לשתי עתירות נגד מעורבות ראש-הממשלה במינוי ראש שב״כ. על פי ההחלטה:
עד 11.9.2025 יודיע ראש-הממשלה ליו״ר הוועדה המייעצת על זהות המועמד – ״יהא מועמדו אשר יהא״
הוועדה תבחן את המועמד על פי הדין והפסיקה הקיימת, ותפרסם הודעה לציבור עם חלון תגובות של חמישה ימים.
כהונת ממלא המקום הנוכחי תוארך עד כניסת ראש השב״כ הקבוע.
ראש השב״כ שימונה לא יעסוק בפרשות ״קטארגייט״ ו״בילד״ עד שיוסדר לו הסדר ניגוד עניינים על ידי היועצת המשפטית לממשלה.
העותרים והטענות
העתירות – שהגישו בין השאר התנועה למען איכות השלטון והאקדמיה למען ישראל דמוקרטית – ביקשו למנוע מנתניהו למנות את ראש השב״כ בטענה לניגוד עניינים. בג״ץ לא פסל את סמכותו, אלא דרש הליך שקוף ומוסדר. העותרים יידרשו להודיע עד 14.7.2025 אם ימשיכו בעתירותיהם לאור השינוי העובדתי.
סמכות המינוי נשמרה – ראש-הממשלה יציע את המועמד, והחלטת בג״ץ אינה חוסמת אותו.
לוח זמנים קצר – 60 יום למתן השם ודיון מהיר בוועדה, ללא גרירת רגליים.
שקט משפטי להמשך הדרך – ההליך המוסכם צפוי לנטרל טענות עתידיות על פגם במינוי ולחזק את אמון הציבור בהחלטה.
הודעת המינוי צפויה להישלח לוועדה בתחילת ספטמבר, ולאחר בדיקת ההתאמה וקבלת הערות הציבור – תעצור הממשלה להצבעה. גורמים בקואליציה מעריכים כי המועמד של נתניהו יעבור ללא קושי, שכן ההסכמה מעגנת מראש הסדר ניגוד עניינים ונוהל שקיפות.
על רקע ההסכמות המשפטיות סביב מינוי ראש השב"כ, במדינה כולה מורגשת תחושת ציפייה לשקיפות, יציבות וסדר – לא רק במערכת הביטחונית. במקביל, מענק כספי משמעותי צפוי להיות מופקד כבר ביום חמישי הקרוב ישירות לחשבונות הבנק של אלפי אזרחים ברחבי הארץ. מדובר בסכומים שמגיעים לעשרות אלפי שקלים למשפחה, ומיועדים למי שעמדו בתנאים שנקבעו.
