24 מיליון ש"ח על חשבון אברכים שלא קיימים: המדינה ניצחה את המתמידים

רחבת בית המשפט המחוזי בירושלים

פרשת המרמה הגדולה של קהילת "המתמידים" לא נגמרת בהרשעות פליליות: בית המשפט המחוזי בירושלים קבע שהקהילה ומוסדותיה יחזירו לקופת המדינה 24 מיליון ש"ח שקיבלו במרמה ממשרד החינוך. מדובר בדיווחים כוזבים על אברכים פיקטיביים, זיוף תעודות זהות – והסוואה מתוחכמת של התרמית

בית המשפט המחוזי בירושלים (כב' השופט רם וינוגרד, סגן נשיא) קיבל לאחרונה באופן חלקי את תביעת המדינה, שיוצגה באמצעות פרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי), נגד חברי קהילת "המתמידים" ומוסדותיה, וקבע כי יושבו לקופת המדינה 24 מיליון ש"ח, בתוספת הצמדה וריבית.

תרמית מסועפת – תעודות מזויפות ואברכים פיקטיביים

לפי הכרעת הדין, בשנים 2008–2010, פעלו חברי קהילת "המתמידים" להוציא במרמה כ-40 מיליון ש"ח ממשרד החינוך. לשם כך, הם הגישו דיווחים כוזבים על תלמידים שכלל לא למדו בפועל, תוך זיוף מסמכים ותעודות זהות, והצגת אברכים פיקטיביים במהלך ביקורות יזומות של המשרד. כדי לטשטש את התרמית, הוקם מערך הודעות והסעות שנועד ליצור מצג שווא של פעילות לימודית.

בהליך הפלילי שקדם להגשת התביעה האזרחית, הורשעו הנאשמים – חברי הקהילה ומוסדותיה – בביצוע מאות עבירות של זיוף, קבלת דבר במרמה ועבירות לפי חוק איסור הלבנת הון.

ההליך האזרחי: השבה – לא ענישה

המדינה, באמצעות עו"ד אחוה ברמן מפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי), בליווי היחידה לאכיפה אזרחית, ניהלה תביעה אזרחית להשבת כספים שהתקבלו במרמה ממשרד החינוך. המדינה טענה כי הנתבעים הפרו את התחייבויותיהם החוזיות כלפי משרד החינוך, התנהלו בחוסר תום לב קיצוני, והטעו את המדינה באופן שגרם לה נזק ממוני חמור. בנוסף, המדינה טענה לעוולות נזיקיות מובהקות, ובהן תרמית, מצג שווא רשלני והפרת חובה חקוקה. המדינה טענה כי יש להטיל על הנתבעים אחריות אישית להשבת הכספים שנגזלו מהקופה הציבורית. בית המשפט קבע כי בהתאם לעקרונות דיני הנזיקין והקשר הסיבתי, הנזק בפועל שנגרם למדינה עומד על 24 מיליון ש"ח, תוך התחשבות בטענות שהועלו על ידי הצד שכנגד. עוד דחה בית המשפט את טענות ההגנה של הנתבעים בנוגע למעשה בית דין כתוצאה מהליכי החילוט הפליליים, וקבע כי אין בכך כדי לחסום את המדינה מהגשת תביעה אזרחית עצמאית.

מתוך פסק הדין:

בית המשפט קבע ביחס לנתבעים כי: "התנהגותם נועדה לקדם את מטרות הקהילה באמצעות תרמית מסועפת שמטרתה הגדלת היקף כספי התמיכה המשולמת לקהילה, ונקיטת פעולות רבות להסתרת התרמית, שכללו זיוף תעודות זהות והקמת מערך הודעות והסעות של אברכים מהקהילה למקומות בהם התקיימו לכאורה לימודים".

הפרקליטות מסרה בתגובה לפסק הדין: "פסק הדין מהווה צעד משמעותי במאבק בהונאות כלפי כספי הציבור ובהגנה על תקינות מערכת התמיכות הממשלתית. ההליך ממחיש את מחויבות המדינה למצות את הדין גם בכלים האזרחיים עם עבריינים הפוגעים בכספי הציבור, ולפעול בנחישות להשבת הכספים לקופת המדינה. הפרקליטות תמשיך לפעול בכל הכלים המשפטיים כדי להבטיח שכספי תמיכות יועברו ליעדם ולא ינוצלו לרעה".

מהחנויות לבורסה: אורבניקה גייסה 410 מיליון שקל בהנפקת ענק

רחבת בית המשפט המחוזי בירושלים
רחבת בית המשפט המחוזי בירושלים

אהבתם את הכתבה? שתפו...

מה חדש?

תפריט נגישות